Thursday 9 January 2014

Tumbarumba mustikad

Tere taas,

Pühapäeva varahommikul asusime siis Melbournest teele Tumbarumba suunas. Tumbarumba linn asub Snowy mountainsi mägedes ehk siis maastik on seal üsna vinge. Sõitsime ikka päris kõrgele mäkke.
Tumbarumbasse mineku põhjuseks oli siis mustikate korjamine ja tööandjaks Berry Exchange. Ma ei ole ju Austraalias varem ühtegi korjamistööd teinud ning seetõttu mõtlesin, et miks mitte, proovime siis ära.
 
Majutuseks sai eelnevalt broneeritud campertrailer kohalikus karavanpargis, mis siis põhimõtteliselt on lihtsalt on üks suur telk :D Maksma pidime 84 aud/ inimene. Telgis on siis 2 single voodit ja kõrgemal plate peal double madrats, kus me siis Triinuga magasime. Õues on olemas ka laud ja 4 tooli ning väike kööginurk söögi tegemiseks. Alguses oli küll veidi nukker olla, sest niimoodi pole me varem siin elama pidanud. Eks ta ole okei kui matkata ja telkida, aga kuude kaupa nõnda elada küll ei tahaks. Kõik meie riided ja asjad pidid ka kotis olema, sest mingeid kappe seal polnud. Kõige hullem oli aga see, et öösel oli niiii külm magada. Mingeid tekke seal ei olnud, magasime ainult oma magamiskottides, mis aga piisavalt sooja ei pakkunud. Hommikul oli küll väga karastav olla. Õnneks oli väga külm ainult 2 esimest ööd. Nüüd on ilmad juba soojemaks muutunud.
Meie telk
Telk seest
Minu ja Triinu korrus :D
Karavanpargi põhielanikkond on muide aafriklased (Sudaanist ja Kongost), lisaks neile on ka mõned prantslased. Algul olime küll veidi hirmul, sest niii paljude mustade inimestega pole varem koos olnud. Hommikul 7st viis suur buss meid kõiki töökohta. Need inimesed uudistasid ja jälgisid meid, nii ebamugav oli esialgu olla, nagu oleksid mingi kuningas. Eks nelja ilusa valge inimese nägemine oli ehk erakordne sündmus neile...:D Tegelikkuses olid nad väga viisakad ja sõbralikud, ütlesid koguaeg tere ja uurisid, kus pärit oleme.

1. tööpäeval pidime kõigepealt hulga pabereid täitma ja alles siis saime tööle asuda.
Tööks siis mustikate korjamine ja tasustamine kg pealt, mille hind võib iga päev erineda. Nimelt miinumumtasu on 2,6 aud/kg, meie saime aga esimese päeva eest 3,4 aud/kg ja teisel ja kolmandal 3,5 aud/kg. Tasu tuleneb siis sellest, et kui hästi kõik oma tööd teevad ehk kui kõrge kvaliteediga korjatud marjad on.

Mustikad tuleb korjata väikesesse valgesse ämbrisse ja sealt kallata siis oma kasti sisse, kuhu peab eelnevalt panema väikesed karbid (vist needsamad milles mustikad poes müügil on). Korraga võib täita 2 kasti, mille kaal kokku võib olla kuni 5,8 kg. Nendel on selline väga nõme reegel, et kui korjad üle 5,8 kg, siis ülejäänud osa eest lihtsalt raha ei saa, see läheb firmale! Niiet väga täpselt tuleb arvestada ja teada, kui palju mustikaid kasti panna võib. Oma esimesel päeval viisin kaste ära 6 korda ja 2 korda oli kaal täpselt 5,8 kg. Üritasin ikka pigem vähem panna, et mitte raha kaotada.

Mustikakastid

Muide kes ei tea, siis siinmail ei kasva mustikad maas väikeste puhmaste näol vaid selliste väikeste õunapuulaadsete puude peal. See on muidugi väga positiivne, sest selg jääb tunduvad tervemaks ja suhteliselt lihtne on ikka korjata küll.
Keerukust korjamisel lisab see, et korjata tohib ainult siniseid mustikaid mitte musti ega selliseid, millel on punakat tooni küljes. Seetõttu võtab korjamine ikka omajagu aega. Sinine toon tuleb mustikatelt ka maha kui neid liiga palju käes ringi veeretada. Loomulikult neid marju ka enne müüki panekut ei pesta niiet alati tuleb ikka kodus vee all puhtaks teha. Niiet see sinine toon ongi suht müügi edendamiseks (oleks mari must võiks ju nimeks olla blackberry blueberry asemel). Eesti keelest järjeldatuna võib mustikas ka must olla :D

Liiga punased mustikad
Nämm-nämm!
Ilus
Loomulikult tohib korjamise ajal ka mustikaid süüa! Esimesel päeval sõin ikka oma 5 kg mustikaid kindlasti ära. Maitsest saab väga hästi aru ka, et kui on veidi roosakas siis on toores ja kui on täitsa must, siis on üldiselt hästi magus ja veidi käärinud maitsega, aga ikka ülihea!
Korjatakse paarilisega koos teine teisel pool puud nõnda, et kõik puud ilusti korjatud saaksid. Paljud korjajad saavad märkusi, sest nad jätavad paljud väiksemad marjad puude peale ja korjavad ainult suuri ning siis saavad ju ka kiiremini oma kilod täis. Tegelikkuses nii teha ei tohi. Meie Triinuga korjasime ikka päris hoolikalt ja saime ka mitu korda kiita, et teeme tublit tööd.:)
Triinu teiselpool puud
Mustikapuud






Tööpäevad kestavad hommikul 7.30st kuni 16.00ni ning imelik on see, et kogu selle päeva jooksul on ainult üks 10-minutiline paus! See oli ennekuulmatu eriti minu ja Triinu jaoks, kes olime harjunud Graincorpis ikka kahe ligi 30-minutilise pausiga päevas (eks veidi luksusega ära harjunud oleme :D).
Siin ju kõik soovivad võimalikult palju korjata ja raha teenida ning siis pole pikemal pausil vist mõtet ka. Saime aru, et enne meie tulekut polnudki vahepeal päevas pause! Nüüd aga on ilmad soojemaks muutunud ja seetõttu peab ikka 1 paus olema.

Esimesel päeval korjasin 31,7 kg, teisel 35,2 ja kolmandal päeval 41,4 kg mustikaid, mis tundub minu jaoks küll ikka päris suur hulk mustikaid või mis. Kokku siis 108 kg kolme päevaga!
Kiiremad tegijad korjasid muidugi 70 kg päevas...meil vaja veel areneda. :)
Umbes 5,8 kg mustikaid
Eile õhtul käisime vaatamas, kuidas karavanpargi elanikud jalkat mängisid, elasime kaasa ja pidime tõdema, et enamik musti on väga heas vormis (pooled mängisid siis palja ülakehaga :D)! Hiljem jutustasime kahe aafrika tüübiga ja selgus, et üks neist peaks saama troonile, et juhtida aafrika hõime mingis Lunda impeeriumis, mis hõlmab nelja Aafrika riiki...me küll seda eriti uskuda ei tahtnud, aga kes teab. 

Rääkisid nad ka nende kohalikest traditsioonidest ja sellest, et nende vanematele helistatavad teised emad ja tahavad oma tütreid mehele anda. Seal kehtib siis tüdruku ostu diil ehk tütre vanemad otsustavad palju nad oma lapse eest tahavad ja siis kas lehmi või raha või mida iganes tuleb noormehe vanematel pruudi perele anda.

Lisaks teadsid nemad sellisest huvitavast asjast, et NSW osariigis kehtib taoline seadus, et kui autoga juhtub mingisugunegi väiksem õnnetus, siis läheb auto mahakandmisele (rip-off) ja auto omanik sellega enam sõita ei tohi. Samas võib aga auto maha ärida ja sõita mõnes teises osariigis. Seepärast käivad paljud omale siit odavalt autot toomas. Peab uurima, et kas see ka ikka tõsilugu on. :D Ehk nad tegid ikka meiega nalja...

Selline elu siis Tumbarumbas...

Tervitades,

Teie Katu

No comments:

Post a Comment