Monday 25 November 2013

Töö ja lõbu Parkesis

Hei-hei!

Lõpuks jõudis kätte päev kui pole niiväga kiire ja saan teid veidi siinse eluga kurssi viia.

Kõigepealt siis sellest, kuidas Condobolinis meie viimane õhtu möödus. Esmaspäeva hommikul saime siis teada, et töö otsas ja seega oli meil ka sama õhtu vaba. Otsustasime siis esimest ja viimast korda selles linnas välja pubisse minna. Kutsusime sinna mitmed töökaaslased, kellest siis enamik olid aussid, lisaks prantslased ja iirlane. Jalutasime siis kolmekesi pubi suunas kui juhuslikult üks minu tuttav rekkajuht sättis ka end just samasse kohta minema. Saime siis küüti ja võtsime veel ühe mehe peale. Pubis oli väga palju tuttavaid, niiet supertore ja lõbus oli. Pubi omanik istus ka meiega koos, niiet saime kohalikke shot´e proovida ja õpetasin talle ka kuidas minu lemmikut Hot Shot´i teha. Õhtu venis päris pikale ja jätkus veel ka meie majas kui mängisime UNO-t.
Kahju oli lahkuda, sest olin seal paljudega väga hästi läbi saama hakanud ja jälle tuli need suhted lõpetada. See on taolise reisimine juures kõige raskem osa, kui tead et neid toredaid inimesi arvatavasti enam kunagi ei kohta.

Hommikul pakkisime oma asjad kokku ja auto peale ning 9-ks jõudsime Parkesi linna. Otsisime Parkesi Graincorpi saidi üles ja saime kokku site manager Liamiga, kes osutus olevat väga toredaks ja abivalmis meheks. Tema tegi meile siis kõigepealt saidi tutvustuse ja rääkisime niisama meie eludest ja plaanidest. Pärast seda lasi ta meil minna sööma ja linna poodi, kõik see aeg läks töötundidena kirja ka :) Hiljem siis asusime ka platsil tööle.

Lahe ehitis paremat kätt
Graincorp Parkes
Parkesi sait on suur, sest on niiöelda peaterminal, kuhu teistest saitidest vilja sisse tuuakse.
Suuri silotorne on kuskil 14 ja nendesse jõuab vili põhimõtteliselt ühte hopperit kasutades. Erinevatesse silodesse suunamine käib kõik üldise juhtimisruumi kaudu. Ma pole kuskil varem sellist asja kohanud, tavaliselt on ikka iga silo juures oma hopper ja nupud. Lisaks toimub sealt ka vilja rongidesse laadimine. Väga kihvt koht igatahes.

Juhtimiskeskus
 Lisaks paljudele silotornidele on saidil ka mitmeid bunkeriplatse - kahes on raps, viiel platsil on nisu ja kahel nendest on poole platsi peal ka oder. Kui platsid täis saavad, siis vastavalt tehakse kuskile uus koht.
Mulle väga see sait meeldib, kõik platsid on lähestikku ja üldse kuidagi ilusasti üles ehitatud koht.
Rapsihunnik
Suletud bunkeriplats
Möödunud nädalal olime tööl päevases vahetuses, alustasime kell 6 hommikul ja lõpetasime mõni päev kell 17:00 ja kõige hiljem 19:00. Niiet oli väga töökas ja kiire nädal, saime head tunnid kirja.
Kui Condobolinis olin põhiliselt tööl ainult ühes kohas ja tegin sama tööd, siis siin olen saanud küll kõikvõimalikke asju teha. Väga huvitav ja vaheldusrikas on olnud.

Meid pandi esialgu tööle siis uuema stackeri peale, mis minu jaoks oli tundmatu, niiet veidi aega jälgisin ja polnudki midagi keerulist.
Lisaks sellele tööle olen saanud tegeleda presentide õmblemise ja üksteise külge sulatamisega, aluspresendi panemisega, bunkeri sulgemisega, koristustöödega. Palju olen sõita saanud ka bobcat´ga. Algul arvasin, et sellel platsil on kindlasti karmid reeglid jne, aga küsisin järgi ja selgus et kui oled piisavalt kompetentne siis võib siin pm kõigega sõita! :D Kõigil pole siin isegi laaduri lube, kes ringi sõidavad.
Veidi tuli siin tegeleda ka liikluskontrolliga. Nimelt pidin siis rekkaid kinni pidama, nende sample standist kaasa antud dokumenti kontrollima, allkirjastama ja siis nad õige stackeri juurde suunama. Samas tuli jälgida, et liiga palju rekkaid läbi ei laseks, sest teede ristumiskoht pidi vabaks jääma.
Traffic control
Uuem stacker
Paar päeva tagasi oli meil töö ajal metsik tolmutorm. Järsku jõudsid kohale tumedad pilved ja need tõid omaga kaasa raju tuule ja suuure tolmumöllu. Olime just parasjagu viljakuhjale presenti peale tõmbamas ja saime selle napilt õigeaegselt tehtud. Tuul oli väga tugev ning keerutas üles nii suure tolmupilve, et väga raske oli tajuda, kus miski asub. Vihma hakkas ka sadama ja kõik lihtsalt jooksid ringi proovides kõik olulise ohutusse kohta liigutada. Ma kartsin, et sealt tolmu seest võib miskit lendu ka tõusta! :D Vot see oli alles kogemus!

Nüüd tänasest kuni arvatavasti paar nädalat oleme tööl õhtuti 18:00 kuni 03:00. Hakkame tegema vilja transfeeri platsilt silosse. See vili on neil seisnud siin juba oma 3 aastat ja toodi Condobolinist poolmärjana, niiet arvatavasti saab see olema päris karm töö. Eks täna siis paistab.
Edasisi plaane hetkel ei ole. Loodame küll, et tööd jaguks siin enamvähem jõuludeni välja, et ei peaks enam kuskile mujale liikuma, aga kui peab, siis küll mõtleb midagi uut jälle välja. Selline see elu siin Aussis on, et suht kunagi ei tea kauaks kuskil tööd jagub. Varuvariante peab ikka alati olema.

Elame Parkesi saidil kohapeal. Ööbimiseks anti meile 2 suurt madratsit ja kohaks on põhimõtteliselt smoko-ruum, kus sample standi ja weighbridge inimesed pausil käivad. Michael ja Farrah on omaette toas ja mina elan köögiga ühenduses olevas toas lükandukse taga! :D Väga jah mingit luksust seekord ei ole, pole mul isegi kappe seal toas niiet hoian asju toolite peal ja kotis. Pole ammu nii elama pidanud. Samas pole väga midagi hullu ka, töö on olemas ja elamise eest maksma ei pea. Enamus aja oleme nagunii tööl või kuskil väljas. Suurima miinusena võib välja tuua selle, et meil ei ole siin pliiti ega ahju, nõnda et söögi tegemiseks peame minema peamajas asuvasse teise smoko-ruumi. Meie köögis on olemas külmkapp, mikrolaineahi, veekeedukann ja võileivagrill. Muide võileivagrillil saab ka väga edukalt kokata! Michael tegi ükspäev steiki, mina küpsetasin kartulipudru-köögiviljakotlette ja täna hommikul tegin omletti! :) Ajab asja ära küll.

Töökaaslased on meil siin kõik väga sõbralikud ja lahked. Kohe esimesel õhtul kutsuti meid välja pubisse istuma. Järgmisel õhtul olime eelmistest päevadest nii väsinud, et jäime varakult magama. Olime ju 12 tundi tööl ka, ega pole kerge sellise palavusega õues olla. Meil ikka nii 30 kraadi ringis iga päev ja õhtuti kuskil 10 kraadi kanti. Neljapäeval käisime ühe töökaaslasega koos pubis steiki söömas. Reedel saime kõik kokku töökaaslase Monty ja platside manageri Hairi majas. Monty ja Hair on muide pärit Tonga saarelt ja on tihedalt olnud seotud ragbi mängimisega.
Siin on väga ühtehoidev ja tore meeskond, tihti saadakse kuskil kokku, jutustatakse, süüakse-juuakse koos. Läksime Hairiga koos ka välja pubisse, kus kohtasime veel tuttavaid töökaaslasi. Kahjuks pidime hommikul töötama, nii et kuskil 3 tundi saime ikka magada ka :D

Hetkel siis kõik.

Olge toredad,

Teie Katu

No comments:

Post a Comment