Wednesday 30 April 2014

7 ööd ja 84 tundi tööl

 Hei taas!

Viimase kahe nädala jooksul pole üldse aega ega jõudu olnud, et midagi üles kirjutada. Enne eelmist nädalavahetust oli neljapäeva öösel esimene 12-tunnine vahetus ja see kestis 19:00-07:00.

Nädalavahetus oli meil aga väga põnev, sest sõitsime üllatusvisiit tegema Dalbysse, kus elavad Triinu ja Anett. Nimelt Triinul oli sünnipäev ja läksime talle siis sünnipäevaks külla. Dalby asub Narrabrist 441 km ja 5 h 20 min. kaugusel.

Triin lõpetas laupäeva hommikul töö ning siis alustasimegi sõitu Dalby suunas. Triin magas terve tee ja mina sõitsin. Plaanisime siis üllatuseks kokku saada Triinu lemmikus Coffee Clubis, aga paraku polnud see avatus, sest oli ju pühade nädalavahetus.

Reedel Narrabris oli sama lugu, et tahtsin minna poodi, et Triinule kooki ka teha ning mis muidugi selgus, et ükski pood pole lahti! Elu ei ole ikka õpetanud, eelmisel aastal Emeraldis olles juhtus sama asi, et toidupoed kõik kinni. Nagu mis mõttes! :D

Lõpuks ei jäänudki muud üle kui jäime Dalby kohalikku kaubanduskeskusesse ning ostsime kõigile kohvi ja muffineid ning Triinule ka lõigu kooki, kuhu peale siis panime numbrid 2 ja 7 :) Puhusime täis ka õhupallid ning jäime siis ootama. Triinu ja Anett oli parasjagu poes šoppamas. Kui nad lõpuks tulid, siis me Triiniga hüppasime nurga tagant välja ja hüüdsime "üllatus" ning laulsime ka sünnipäevalaulu. Lisaks olid seal veel ka 2 prantsuse kutti, keda juba Tumbarumbast saati tunneme.
Palju Õnne, Triinu!
Üllatuskülalised
Veetsime siis lõbusasti aega Triinu ja Anetti pool ning tutvusime nende maja ning kaaselanikega. Kõik olid väga sõbralikud ja toredad inimesed. Paraku pidi Triinu samal õhtul tööle minema. Meie saime aga teha ka külastuskäigu nende cottoni ginni. Jalutasime ringi ning tõdesime, et meie gin on ikka palju suurem ning teistsugune, eks siis seetõttu et meie hoones on koos kaks ginni.
Hiljem läksime välja kohalikku country club´i, kus tantsisime kuni koha sulgemiseni.
Järgmisel päeval toimus suur grillpidu, kohale tulid enamik nende ginni töötajatest. Sai palju nalja ja naeru.
Triinu ja Anetti halb õnn hakkas ka kahjuks meile külge. Nimelt käisime poes ja tagasi sõites pidas meid kinni politsei, kes määras Triinile 220 aud suuruse trahvi kiiruse ületamise eest. On ikka jama :S

Dav ja Triin poseerimas
Minul hakkas eelmise esmaspäeva õhtul taas töö ning seega alustasime hommikul tagasisõidu Narrabrisse. Seekord sõitis siis Triin ja mina magasin tagaistmel.
Eelmisel nädalal sai siis töödatud 7 päeva järjest ja kõik 12-tunnised vahetused 19:00-07:00. Päris pikk ja väsitav oli see nädal küll.
Nüüd esmaspäevast tänaseni oli mul siis vaba ja homme hommikul alustan päevaste vahetustega. Saime töötada ka kahel riigipühal ning pühapäeval, mis tähendab et saame rohkem palka kui tavapäraselt. Ootan juba :P

Vabad päevad on möödunud üsna tegusalt. Eile kui Triin töölt tuli siis me läksime esimest korda ka linna hommikust sööma. Hea vaheldus ju. Mina sõin siis oma lemmikut Eggs Benedicti :P
Pesin ära ka auto, see pole ikka väga ammu pesta saanud ning tulemus oli super. Tegin ka fotosid, et edaspidiseks olemas on kui vaja seda maha müüma hakata. Tänase päeva olen pühendanud kokkamisele. Tegin munavõid ja Manhattani toorjuustukooki ning hiljem peaks ka soolast kodujuustupirukat tegema! Njamm! :P
Viimastel päevadel on päikesetõus ja -loojang väga ilusad olnud. Täna hommikul oli lisaks veel ka 2 vikerkaart. Super!
Päikeseloojang
TÖÖ
Nüüd siis veidi ehk tööst ka. Minu täpsemat töökirjeldust on veidi keeruline kirja panna, aga üritan siis veidi selgitada ja vaatab, kuidas välja tuleb.
Meie graafik on siis selline, et töötame 7 päeva järjest ning iga päeva tagant varieerub tehtav ülesanne: 1. päev - 8. gin pressruum, 2. päev - gin´i koristaja, 3. päev - taas 8. pressruum, 4. päev - yard/spare(koristaja), 5. päev - 9. gin pressruum, 6. päev - tarper (feeder bay), 7. päev - taas 9. pressruum.

Ühesõnaga kokku 4 päeva oleme pressruumides tööl. Gin 8 ja 9 on siis meie ginnide nimed. Üldiselt on need pressruumid väga ühte moodi ja asuvad kõrvalruumides, ainult et kõik on vastupidise asetusega. Pressruumi jälgitakse läbi klaasi konsooliruumist, kus asuvad siis ginnerid ja ginner assistant´id.
Pressruumis tehtava töö nimetus on Books & Bags ehk siis kahekesi tööl olles võtab üks inimene pressi alt välja tulnud cottoni bale´i küljest villa näidisproovi ja see pannakse spetsiaalsesse sample´i kotti, kuhu kogutakse 60 puuvillaproovi. Edasi liigub bale juba varem valmis pandud kotti ja liigub kaalule. Ühe sellise kaal jääb umbes 227 kg kanti. Siis peab see sama inimene kohe kiirelt uue koti valmis panema ja kaalu peal oleva koti suu kinni panema nõnda, et otsad lihtsalt topitakse külgede sisse. Peagi tuleb juba uus ring.
Bale liigub pressi alt koti suunas, aeg võtta näidis
Bale on kaalu peal, aeg uus kott peale panna.
Kui on aega võib ka uue koti kotisuu avada, et lihtsam peale tõmmata :)
1 minuti jooksul võib pressi alt tulla kuni 2 bale´i, seega tuleb väga kiirelt tegutseda. Nii kiirelt ta aga alati ei jookse ja tekib ka erinevaid katkestusi. Kõige rohkem olen oma vahetuse jooksul ehk 12 tunniga teinud 650 bale´i. Kui on üle 600, siis pidi sellega ka meie gini manager üsna rahul olema.

Teise töötaja ülesanne seal ruumis on põhiliselt koguaeg teha kotte juurde. Selleks tuleb siis aluse pealt kotte võtta, neid virna laduda ja numbritega sildid külge panna. Edasi tuleb kotid kokku lappida ja ilusti virna sättida jälgides, et numbrid ikka järjest ka jooksevad. Lisaks on oluline jälgida, et sildid kottide peale kõik õiget pidi saaksid. See ei olegi nii lihtne kui arvate, eriti näiteks peale 11. töötatud tundi öövahetuse ajal kui kell parasjagu 6 hommikul. Väsimus ja uni tahab ikka võimust võtta.
Teine tähtis ülesanne on 60 näidise kokkusaamisel vahetada ära see kott, kuhu me näidiseid sisse paneme.
Oleneb kuidas on tööülesanded ära jaotatud, aga üldiselt on selle isiku tööks ka arvutisse skanneerida vastava bale´i/näidise number ja siis näidis kotti panna. Kott rullitakse kokku.

Kottide sildistamine
Näidiste rullid
Tööülesandeid muidugi vahetatakse ja seda siis peale igat 3 tundi kui toimub paus. Pausid toimuvad meil siis kell 10, 1 ka 4. Esimene ja viimane on 15 min ja kella 1ne paus pool tundi.

Ruumis on meil igasuguste liikuvate osade ja pressi ümbruses maas spetsiaalsed matid, kuhu peale astudes kõik seisma jääb, see on siis ohutuse pärast. Lisaks peame sinna ise astuma, kui näeme, et bale´i ümber ei ole kuute strap´i ehk siis rihma, mis seda koos hoiavad. Siis jääb masin seisma ja kohale tulevad mehed konsooliruumist, kes siis uued rihmad panevad. See on üks õnnis hetk, kus masin korra seisab ja saab veidi hinge tõmmata ja istuda.

Pressruumis ei ole kohustuslik kanda ei kõrvatroppe, maski ega prille. Mõnikord olen ma aga siiski kandnud enda läbipaistvaid kaitseprille, sest silmad hakkavad kipitama. Kõrvas on meil niigi enamik aega kõrvaklapid, sest muusika kuulamine on üks põhiline meelt lahutav element, mida selle 12 tunni jooksul teha. Töö on suht üksluine ja kiirelt tekib tüdimus.

Koristaja töö on väga tolmune ja must. Räägin siis kohe ära ühe halenaljaka loo, et mis minuga tööl olles juhtus. Nimelt suruõhuga käib ginnis koristamine ja parasjagu ajasime maapinnalt just viimaseid hunnikuid kokku, et neid hakata üles korjama. Järsku lasin siis otse aga mingisugusesse imeväikesse sodihunniku all olevasse kanalisatsiooniauku ja mis muidugi juhtus oli see, et kõik sealne must jama lendas mulle peale, enamik otsustas muidugi lennata näkku ja juustesse. :D Nii ma seal siis hommikuni haisma pidingi. Üks püsitöötaja nägi kui see mul juhtus ja no muidugi nalja oli neil nabani. Ta ikka siiani mainib, et oi Katrina, sa täna lõhnad hoopis paremini! :D

Koristaja tööks on siis teha korda töötajate söögiruum-WC-d, konsooliruum, pressruum ja üldse terve gin. Tolm ja villasodi tuleb kõrgematelt pindadelt alla põrandale ajada ning sealt siis see kõik ühte kohta kokku ajada ning prügikastidesse panna. Lisaks tuleb koristada ka "põnevates" maa-alustes ruumides. Tööd ühesõnaga jagub. Öösiti on õnneks tööl 2 koristajat, päeval aga ainult 1. Lisaks peavad koristajad käima andmas ka pause pressruumi töötajatele.
Koristaja peab kandma kõrvatroppe, maski ja prille, sest koristamine käib ju ajal kui kõik masinad töötavad ja lärm on metsik.
Koristaja Triin pressruumis
Yard/spare ehk siis päevavahetuses olles tuleb töötlemist ootavate puuvillapallide vahel käia ringi sõitmas ja kontrollimas, et kuskil midagi ei põle. Lisaks tuleb kontrollida pallide ümber olevaid kilesid ja teada anda, kui kuskil need katki. Öösel ja õhtul pimedas ei olda õues ning siis koristatakse ginni. Kuna eelmisel nädalal olin ju öövahetuses, siis seda tööd ma veel teinud ei ole ning ei oska täpsemalt midagi rääkida ka.

Tarper töötab siis feeder bay´s ehk kohas, kuhu tuuakse sisse töötlemist vajavad puuvillapallid. Need saavad olla siis nii ümmargused (round module) kui ka kandilised (conventional). Kohale veetakse need Moonboggy´ga. Ümmargusi palle mahub Moonboggy peale 6 ja kandilisi 1.
Mina olen tarperi ametit saanud teha juba 4 korda, sest seal oli keegi puudu ning siis oli abi vaja.
Üldiselt mulle see töö väga meeldib, sest on vaheldusrikkam kui pressruumi töö.

Kandiline moodul Moonboggy peal
Present maha võetud ja moodul liigub masinasse
Tarper´i ülesandeks on lõigata läbi puuvillapalli ümber olev kollane kile ja kui Moonboggy on selle palli maha kukutanud, tuleb kile kokku korjata ning maapinnale laotada. Nii kogutakse kokku 3 kilet ja need koos rullitakse kokku (rullimismasina abil muidugi :)) Kandiliste moodulitega käib töö veidi teistmoodi. Mooduli pealt tuleb present maha tirida ning siis see rullitakse samamoodi kokku. See present on aga üsna paks ja raske, niiet 12 tundi neid maha tirida on ikka üsna väsitav tegevus.
Ma ei kasutanud kindaid ka ning käed läksid väga tundlikuks.

Lisaks tuleb siis reha või harjaga puuvilla kokku pühkida, kile-ja presendirulle minema vedada ning tihti ka puuvilla alt kilet välja sikutada. Nimelt alati ei saa/oska Boggy-juht moodulit õigesti maha kukutada ning see võib tagasi veereda ja kile jääb sinna alla kinni. Lisaks võib puuvill pudeneda mooduli küljest lahti ja nii kile peale jääda.
Sain ka taas traktoriga sõita! Graincorpis oli see ju nii tavaline tegevus, hakkasingi juba igatsema :D Igatahes Moonboggy´del on vahel vaja abi, kui nad ei saa rea viimast palli kätte, sest see tahab maapinnale tagasi veereda. Siis tuleb appi traktor, mis hoiab teiselt poolt palli paigal, et see minema ei veereks. Päris äge oli öösel seal moodulite vahel ringi tiirutada ning tähti vaadata :)

Kogu selle protsessi lõpus kui puuvill on ginnis oma puhastusringid, ainete lisamised ja muud asjad ära teinud ning pressi alt ka läbi käinud siis valmistöödeldud ja pressitud puuvilla pakikesed veetakse ginnist veidi eemal asuva varjualuse alla, kus need virna laotakse.
Bale´id transpordi ootel pärast pressruumist väljumist
Bale´ide äravedu forkliftiga
Bale´ide hoiuala
Niimoodi see töö meil siis välja näebki.

Ilusat päeva,

Teie Katu

No comments:

Post a Comment